Trebate informaciju o slobodnim terminima u našim salonima ?

Čudotvorno djelovanje Nima

Drvo Nim (azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije. Naziva se i "Nim Narajan" - biljka koja ima toliko kvaliteta koliko i sam Bog. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, a također je preporučljiv protiv urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja. Današnja moderna istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa je tako nim sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima. Suvremena istraživanja otkrila su da nim sadrži alkaloide i liminoide sa mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od liminoida (azadirachitin) pokazao se uspješnim u 95% slučajeva kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Drugi liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim krajevima protiv malarije. Primjenjuje se u obliku čaja ili biljnog pripravka. Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva. Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi drveta, tri su dijela od posebnog značaja - kora, lišće i ulje. Najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi. Jednostavno se otkine grančica drveta i žvače.

Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha puno prije pronalaska zubne paste. S vremenom su i znanstvena istraživanja potvrdila da neem može obuzdati širenje streptokoka na površini zuba, čime se potvrdio kao odlično sredstvo za prevenciju karijesa.

Lišće nima poznato je u ajurvedskim tekstovima zbog posjedovanja gotovo magičnog učinka na kožu. Ono djeluje i kao antigljivični, antiseptični te protuupalni agens. Učinkovito je kod tretiranja ekcema, lišajeva i akni. Tradicionalne metode uključuju mrvljenje listova u pastu i nanošenje izravno na rane, čireve ili kožna oboljenja. Veoma je cijenjeno zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s nimovim lišćem se pročišćava od virusa i bakterija te pomaže dezinficirati sobu i spriječiti širenje zaraze.

Prah ''NEEM'' možete kupiti kod nas u salonu - 150 gr - 45,00 kn

Njegov okus je gorak pa djeluje na organizam tako da ga hladi iznutra, tj. smanjuje pita i kapha došu. Zato se za ljetnih mjeseci preporučuje prah nimova lišća dodati u vodu za piće. Nim otklanja nečistoće u krvi i odlično detoksificira organizam. Smanjuje bolove kod artritisa, bolova u mišićima, paralize i reumatizma. Čisti jetru, smanjuje žeđ i umiruje osjet povraćanja. Pojačava funkciju bubrega, a i odstranjuje žučni kamen. Neem se tradicionalno koristi za liječenje infekcija, dijabetesa, pretilosti, tjeskobe i boli. Na glasu je kao sredstvo za zaštitu jetre od toksičnog djelovanja lijekova ili virusa. Ekstrakti nima obuzdavaju bakterijske, gljivične i parazitske infekcije. Pasta od nima i kurkume nanesena na vlasište vrlo je djelotvorna u liječenju svraba. Dokazano je da posjeduje protuupalno djelovanje, suzbija tjeskobe i znatno ublažava bol. Trudnice ga ne smiju koristiti, jer može izazvati pobačaj, kao i žene koje namjeravaju zatrudniti.

Recept

Protiv bubuljica na licu i tijelu - napraviti masku od praha nima 3 dana za redom, nanijeti na lice i držati svaki dan 1 - 2 sata na licu. Imati ćete prekrasnu kožu i prekrasnu boju kože.

- Ako imate ranu koja teško zacjeljuje - 3-4 dana stavljajte pastu od nima (nim plus voda) i potpuno će zacjeliti.

- Ako imate alergiju i osjećate svrabež po cijelom tijelu - 3 dana kupka sa nimom: stavite 5 žlica nimovog praha u kadu. I inače svaki put kad se kupate možete staviti 3-4 velike žlice nima u kadu.

Jednom tjedno stavite prah od nima na kosu, držite 1-2 sata i imati ćete lijepu boju i sjaj. Svaki dan piti 1-3 šalice čaja od nima - prvu popiti put ujutro na prazan želudac. Stavite prstohvat nimovog praha u šalicu vruće vode i popijte. Može se dodati i žličica meda, ali treba paziti da voda nije toplija od 40°C. Maksimalna dnevna količina je ? čajne žličice.

Svakodnevno pijenje čaja od nima preporučuje se zbog jačanja imuniteta, te kao prevencija dijabetesa i raka. Također poboljšava vid, jača nokte i kosu i smiruje alergije (npr. na polen). Da biste primijetili rezultate trebate kontinuirano piti barem mjesec dana.

Nim liječi probleme sa probavom, bilo kronične, bilo trenutačne, npr. kad pojedemo nešto teško pa hrana stoji u želucu i osjećamo težinu. Tu je najbolje popiti čaj od nima, a može se i uzeti u kapsulu ili popiti prah s vodom. Također liječi i loš zadah iz usta. Usta su osvježena i javlja se lijep miris. Nakon par tjedana upotrebljavanja zadah se sasvim uklanja.

Nim možete koristiti umjesto sapuna - prah pomiješajte sa vodom, namažite na tijelo i ostavite da djeluje par minuta, zatim se istuširajte. Osjetiti ćete svježinu, a koža će biti prekrasna. Možete ga i koristiti za pranje zubiju tako da prahom natrljate zubno meso i zube, ostavite da djeluje 5 minuta i zatim isperete mlakom vodom. 

U vrtu - u 2 l vode stavite 3 žlice nima i 25 g duhana. Ostavite tu vodu 10 dana da stoji, uzmite ? l i pomiješajte sa litrom vode i prskajte biljke svaki dan. Biti će vrlo zdrave i neće imati nametnike. U kupaonici - protiv lošeg mirisa iz sifona stavite žličicu praha i ostavite cijeli dan. Najbolje je sredstvo za čišćenje WC-a!

TOP