Trebate informaciju o slobodnim terminima u našim salonima ?

Njega kože muškarca

Mnogim muškarcima danas više nisu dovoljni voda i sapun za svakodnevnu njegu, prepoznali su da moraju uraditi više za svoju kožu. Bore na licu ne smetaju samo ženama. Sve više muškaraca želi usporiti starenje kože i odgovarajućom njegom djelovati i protiv postojećih bora. Da bi bili u korak sa vremenom i pazili na bore, mnogi koriste proizvode svoji partnerica ali koža žene i muškarca se razlikuju i definitivno takvi proizvodi nisu za njih.
 
Direktno poređenje pokazuje da je muška koža “bolja” od ženske: deblja je (0,8-1,2 mm u poređenju na ženskih 0,6-0,9 mm), lojne i znojne žlijezde su aktivnije od ženskih, a vezivno tkivo ispod muške kože je jače, što je i jedan od razloga zašto muškarci nemaju probleme sa celulitom kao žene. Muška koža ima izuzetno veliku količinu kolagena, tako da kasnije stari od ženske kože, a tradicionalno se muškarci sa borama definišu kao interesantni. Muška koža producira duplo više loja nego ženska, masnija je, pore se lakše začepljavaju, imaju više nečistoća. Zbog toga je muškoj koži neophodno nadoknaditi vlažnost, a najbolje je koristiti gelove i fluide. 
 
Mnogi muškarci imaju osjetljivu kožu, koja se nakon brijanja crveni i djeluje upaljeno.  Koji će te produkt koristiti trebate izabrati na osnovu trenutnog stanja vaše kože. Znači ne uzeti prvi produkt za muškarce, nego razmisliti da li je koža masna, suha ili nečista, da li zateže nakon pranja, da li se peruta itd. Ukoliko niste sigurni, savjetujte se sa ljekarom ili u apoteci vašeg povjerenja.
 
Žene koriste i do 15 različitih kozmetičkih produkata dnevno, dok muškarci rađe imaju jednu kremu za sve. Veoma mali broj muškaraca koristi pilinge, maske ili kreme za oči. Rađe biraju kremu koja njihovoj koži daje dovoljno vlažnosti, koja hladi lice nakon brijanja ili matira masne dijelove lica.
 
Njega muške kože počinje brijanjem. Koristite pjenu ili gel za brijanje koji odgovara vašoj koži. “Mokro” brijanje dovodi brzo do malih povreda koje kožu jako iritiraju. Koža peče, crveni se i svrbi. Dlake brade mogu srasti u kožu, kada su prekratke ili preduge za vrijeme brijanja, nastaju mali čvorići koji se lako upale.
 

Trebate tretman koji će vratiti svježinu vašeg lica ? Pogledajte našu ponudu

 
Protiv toga možete uraditi sljedeće: prije brijanja lice nakvasiti toplom vodom, pjenu ili gel za brijanje umasirati kružnim pokretima. To pomaže da se dlake isprave i lakše obriju.
 
Gelovi za brijanje su bolji od pjene zato što sadrže supstance koje oslobađaju pore od nečistoća te dlake lakše probijaju kožu kada rastu i ne stvaraju se čvorići.
 
Nakon brijanja, kožu namažite odgovarajućom kremom za lice, što je posebno važno ako imate osjetljivu kožu.
 
Ukoliko imate masnu kožu neophodno je da koristite gelove za čišćenje lica.
 
Tuširanje nije problem kod muškaraca, ono na šta obraćaju manje pažnje je njega kože nakon toga. Mnogi muškarci se ne mažu losionima ili kremama za tijelo nakon tuširanja, iako voda, posebno vruća, isušuje kožu oduzimajući joj važne masti i vlažnost i čini je osjetljivom i suhom.
 
Losioni sa ureom, pantenolom ili bisabololom vraćaju koži izgubljenu vlažnost, smiruju je i čine je nježnom i mekanom.

(zdravlje.at)

TOP